Łopatka wieprzowa w sosie miodowo-musztardowym

Łopatka wieprzowa jest smacznym i delikatnym mięsem, które doskonale nadaje się do tworzenia kompozycji smakowych. Pomimo dodania miodu do marynaty, mięso nie jest słodkie. Wypróbujcie sami

Co potrzeba:

  • 1 kg łopatki wieprzowej okrągłej,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 pełne łyżeczki mąki

Co potrzeba na marynatę:

  • 1/4 szklanki maggi,
  • 1 pełna łyżka miodu płynnego,
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 ostrej papryki

Wykonanie:

Składniki na marynatę mieszamy w misce. Mięso kroimy w pasy o grubości 3 cm wzdłuż włókien, a następnie każdy pas kroimy w poprzek włókien na plasterki o grubości 0,5 cm. Pokrojone mięso przekładamy do marynaty. Miskę przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, przekładamy mięso wraz z marynatą, rozkładamy równomiernie na patelni. Smażymy na bardzo dużym płomieniu najpierw jedną stronę, aż zacznie puszczać sok i będzie widać, że się obsmaża. Dopiero wtedy mięso odwracamy na drugą stronę i obsmażamy. Następnie znów odwracamy, zmniejszamy płomień, płynu zacznie się robić więcej. Wówczas przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy 30 minut. Mięso powinno być kruche. Do szklanki dajemy mąkę, 1/2 łyżeczki pieprzu, mieszamy, uzupełniamy stopniowo wodą do pełna cały czas mieszając, żeby mąka dobrze się rozprowadziła. Wlewamy do mięsa, dolewamy jeszcze 0,5 szklanki wody, mieszamy, gotujemy 5 minut od chwili zagotowania się sosu. Mięso dobrze komponuje się z makaronem.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.