Łopatka wieprzowa w marynacie, smażona z cukinią, brokułem i papryką

Łopatka wieprzowa w marynacie, smażona z cukinią, brokułem i papryką

Mięso leżakowane w tej marynacie szybko się smaży i jest kruche

Co potrzeba:

  • 1,3 kg łopatki wieprzowej,
  • olej do smażenia,
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 mała cukinia 600-700 g),
  • 1 brokuł obgotowany i pokrojony na różyczki,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu

Co potrzeba na marynatę:

  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 średnia cebula pokrojona w cienkie półplasterki,

Wykonanie:

Składniki na marynatę mieszamy w misce. Mięso kroimy na pasy wzdłuż mięśni, a następnie każdy pas tniemy w poprzek mięśni na cienkie plasterki. Tak pokrojone mięso wkładamy do marynaty, mieszamy, żeby dobrze pokryło się marynatą. Miskę przykrywamy, wkładamy do lodówki na 5 godzin.
Po tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, dajemy pół porcji zamarynowanego mięsa, smażymy na średnim płomieniu najpierw jedną stronę, a kiedy jest obsmażona, przewracamy na drugą stronę. Smażymy do momentu, kiedy płyn się wysmaży. Mięso powinno być kruche. Przekładamy je bez tłuszczu do miski. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju, smażymy drugą porcję mięsa, którą po usmażeniu przekładamy do miski z wcześniej usmażonym mięsem. Na tłuszcz po smażeniu mięsa dajemy cukinię pokrojoną w bardzo drobną kostkę, brokuła, paprykę pokrojoną na małe kawałki, smażymy na większym płomieniu, aż cukinia i papryka będą zeszklone. Pod koniec smażenia dajemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli i 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu. Kiedy warzywa będą gotowe, dodajemy usmażone mięso, mieszamy, smażymy 1 minutę cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło.
Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *