Łopatka wieprzowa pieczona

łopatka pieczona

Co potrzeba:

  • Ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej (bardziej okrągłej),
  • 10 większych ząbków czosnku,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 10 cebul,

Ok. 200 gram mrożonych grzybów  (opcjonalnie).

 Co potrzeba do marynaty:

  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 łyżka tymianku suszonego,
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 4 liście laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

Wykonanie:

Umyte mięso nacinamy ostrym nożem i robimy kieszonki, w które upychamy ząbki obranego czosnku.  Składniki na marynatę mieszamy w większej misce i nacieramy nimi mięso. Na dno miski równomiernie dajemy 2 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego, kładziemy na to mięso. Tak samo obkładamy mięso na wierzchu wciskając  przyprawy, żeby nie spadły. Pozostawiamy mięso na co najmniej 1 godzinę w marynacie w chłodnym miejscu.  Po tym czasie w rondlu, w którym będziemy piec mięso rozgrzewamy olej i obsmażamy w nim mięso z każdej strony przez chwilkę. Takie obsmażanie nie pozwoli na wyciekanie soku z mięsa w czasie pieczenia. Kiedy mięso jest obsmażone na wierzch dajemy resztę marynaty, przykrywamy pokrywką i dajemy do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C na 50 minut na termoobieg. Jeśli mamy mrożone grzyby dodajemy je również (nie musimy ich rozmrażać). Po tym czasie mięso odwracamy i pieczemy dalej przez 40 minut. Ja po tym czasie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam mięso, żeby doszło bez zaglądania do niego jeszcze przez 30 minut. Upieczone mięso wyjmujemy z rondla i przekładamy na półmisek, żeby odpoczęło. Z pieczenia pozostaje nam tłuszcz, który jest bardzo słony, ale możemy go doskonale wykorzystać. Dodajemy do niego 10 pokrojonych w półksiężyce cebul i dusimy na średnim płomieniu do miękkości. Nie doprawiamy niczym, ponieważ wszystkie przyprawy zostały w tłuszczu. Cebula jest przepyszna, mięso zresztą też :)) Możemy je jeść na ciepło do obiadu lub na zimno z pieczywem.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.