Kurczak pieczony

 

Co potrzeba:

  • 1 szt. kurczaka ok. 1,5 kg

Co potrzeba do mieszanki przypraw:

  • 2 płaskie łyżki soli,
  • 3 łyżki oregano,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka chili w proszku

Wykonanie:

Składniki na marynatę mieszamy w większej misce. Umytego i odsączonego kurczaka wkładamy do miski i nacieramy wszystkie miejsca mieszanką przypraw. Nacieramy również środek i pod skórą przy szyjce sięgając najdalej pod skórę jak możemy. Kurczaka przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Następnie układamy kurczaka na głębszej blaszce, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na 30 minut na termoobieg. Po tym czasie ściągamy folię, jeśli kurczak nie puścił płynu to podlewamy ok. 1 szklanką wody i dalej pieczemy  już bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie odwracamy kurczaka na drugą stronę starając się nie poprzebijać skóry. Najlepiej widelce wbijać od strony szyjki i kuperka. Pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie kurczak powinien być upieczony.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *