Kurczak pieczony z tymiankiem i rozmarynem

Kurczak pieczony z tymiankiem i rozmarynem

Pyszny i aromatyczny kurczak, którego najczęściej piekę właśnie według tego przepisu. Wam również polecam

Co potrzeba:

  • 1,5 kg kurczaka w całości,
  • ostra papryka w proszku,
  • tymianek suszony,
  • 15 gałązek świeżego tymianku,
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu,
  • czosnek granulowany,
  • przyprawa typu Kucharek

Wykonanie:

Kurczaka myjemy, rozcinamy wzdłuż piersi tak, żeby można było go położyć na płasko, obsypujemy obficie z każdej strony i pod skrzydłami kucharkiem, ostrą papryką, czosnkiem granulowanym, suszonym tymiankiem. Układamy na blaszce świeży rozmaryn i świeży tymianek, na zioła na płasko kładziemy rozciętego kurczaka skórką do góry a wnętrzem do blachy, rozpłaszczamy go delikatnie dociskając ręką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy na termoobiegu 30 minut. Odwracamy, pieczemy 10 minut. Odwracamy ponownie, pieczemy jeszcze 10 minut.
Smacznego :))

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *