Krupnik

 

Krupnik

Jest to bardzo pożywna i zdrowa zupa, należy do moich ulubionych.

Co potrzeba:

  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 5 długich marchewek,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1/4 dużego selera,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 2 małe cebule,
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej (wiejska, mazurska),
  • 2 i ½ płaskich łyżek przyprawy typu Kucharek,
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki selera,
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku

Wykonanie:

Udka myjemy, każde dzielimy na dwie części, dajemy do dużego garnka. Dokładamy cebulę, marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę i selera pokrojone w drobną kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy wodą do 5 litrów, przykrywamy i stawiamy na duży płomień do zagotowania się płynu. Kiedy zupa zacznie się gotować, wsypujemy kaszę, mieszamy i czekamy do ponownego zagotowania się płynu. Zmniejszamy płomień, dodajemy Kucharka, natkę selera, natkę pietruszki, koperek, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy 90 minut. Zupa powinna zrobić się lekko kleista. Mięso wyciągamy na deseczkę, oddzielamy od kości i dajemy z powrotem do zupy. Pamiętajcie o mieszaniu co jakiś czas, żeby kasza nie przywarła do dna garnka. Spróbujcie, czy zupa jest dobrze doprawiona.

Smacznego :))

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *