Kruche ciasto ze śliwkami i płatkami migdałowymi

Kruche ciasto ze śliwkami i płatkami migdałowymi

Fantastyczne, bardzo lekkie ciasto z delikatną jak chmurka masą. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm

Co potrzeba na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 100 g masła,
  • 700 g śliwek,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Co potrzeba na masę:

  • 1 szklanka mleka 3,2 %,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej,
  • 2 jajka,
  • 2 nie czubate łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Do misy robota lub na blat dajemy mąkę i masło, siekamy, dodajemy żółtka, cukier, wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię, wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Zamrożone ciasto wyjmujemy z zamrażarki, ścieramy na grubych oczkach na tortownicę porządnie wysmarowaną margaryną łącznie z bokami, rozkładamy ciasto równomiernie ugniatając palcami, a boki zagniatamy do góry obręczy. Nakłuwamy widelcem, żeby w trakcie pieczenia nie zrobiły się bąble. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 12 minut na funkcji pieczenia góra-dół. Ciasto nie powinno być zrumienione. Wyjmujemy do wystudzenia. Robimy masę: Łyżkę mąki mieszamy z kilkoma łyżkami zimnego mleka, tak, żeby mieszanka była dość płynna, pozostałe mleko zagotowujemy, do wrzącego dolewamy rozrobioną mąkę, mieszamy do ponownego zagotowania. Masa powinna zgęstnieć. Zostawiamy do ostudzenia. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do ostudzonej masy, stawiamy na kuchenkę i ponownie ogrzewamy cały czas mieszając. Masa powinna być ciepła, wówczas wyłączamy płomień i zostawiamy do ostudzenia. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy do zimnej masy, dokładnie mieszamy, dzielimy na dwie części. Pierwszą wylewamy na upieczone ciasto. Na masę układamy przekrojone na połówki i wypestkowane śliwki, jedna obok drugiej, na to wylewamy drugą część masy, posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy z powrotem do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 40 minut na funkcji góra-dół. Upieczone ciasto wietrzymy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 5 minut, a następnie wyjmujemy do wystudzenia.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *