Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

 

Nie za słodkie, nie za kwaśne, cudowne w smaku z pyszną kruszonką. Jest to przepis na dużą blachę o wymiarach 28 x 36 cm

Co potrzeba na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5 żółtek

Co potrzeba na pianę:

  • 5 białek,
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Co potrzeba na kruszonkę:

  • 200 g mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 120 g miękkiego masła

Owoce:

  • 700 g śliwek bez pestek,
  • 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Wypestkowane śliwki przekładamy do miski, posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy ciasto. Masło kroimy na kawałki, dodajemy resztę składników potrzebnych do wyrobienia ciasta i wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie kruche ciasto, formujemy je na kształt kuli, zawijamy w folię i dajemy do lodówki na 1 godzinę. Przygotowujemy kruszonkę. Składniki na kruszonkę dajemy do miski i ręką zagniatamy do czasu, kiedy składniki zaczną się ze sobą łączyć. Odstawiamy. Po 1 godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy przez folię na wielkość trochę większą niż blacha, ponieważ ciasto powinno zachodzić na boki. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, poprawiamy kształt ręką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 15 minut na funkcji góra-dół. Dla łatwiejszego przełożenia rozwałkowanego ciasta  na blachę nawińcie je na wałek razem z folią, a w trakcie przekładania na blachę wyciągajcie stopniowo folię. W międzyczasie, kiedy ciasto się piecze robimy pianę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i kisiel w proszku, ubijamy 1 minutę, dodajemy sok z cytryny i ubijamy jeszcze 1 minutę. Na upieczone ciasto nakładamy równomiernie śliwki, pianę, a na wierzch nakładamy przygotowaną kruszonkę przecierając ją przez palce. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na funkcję góra-dół i pieczemy 30-40 minut do zrumienienia kruszonki.

Smacznego :))

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *