Kruche ciasto z truskawkami

kruche ciasto z truskawkami

Z przepisu wychodzi kruche i bardzo delikatne ciasto, które w połączeniu z truskawkami  jest przepyszne. U mnie znika w ciągu jednego dnia. Jest to przepis na dużą blachę o wymiarach 28 x 36 cm

Co potrzeba na ciasto:

  • 1 kg truskawek,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru

Co potrzeba na masę:

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki pełne cukru waniliowego,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
  • 1/2 szklanki oleju

Wykonanie:

Zimne masło kroimy na kawałki, mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, a następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę mieszamy. Bardzo dobrze miesza się to ciasto za pomocą robota wyposażonego w misę. Po zmieszaniu składników zagniatamy szybko ciasto na blacie, dzielimy na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3 ciasta. Każdy kawałek zawijamy osobno w folię i wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę. W tym czasie myjemy truskawki, odrywamy szypułki i odsączamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone 2/3 ciasta ścieramy na blachę na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy je równomiernie na powierzchni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut na funkcję pieczenia góra – dół. Będzie to nasz spód ciasta. Blachę z upieczonym spodem wyciągamy do wystudzenia. W tym czasie robimy masę. Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy cukier i cukier waniliowy, chwilę ucieramy, dosypujemy budyń w proszku, znów chwilę ucieramy. Kiedy masa będzie sztywna dolewamy olej, ucieramy do połączenia składników i wykładamy całą masę na upieczony spód. Rozprowadzamy masę równomiernie, układamy gęsto truskawki i ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Rozprowadzamy je równomiernie na owocach. Ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 190°C na 40 – 45 minut na funkcję pieczenia góra – dół.

Smacznego :))

9 comments to “Kruche ciasto z truskawkami”
  1. Ciacho super, zrobiłam wczoraj i dziś nie ma po nim śladu. Polecam. Dziękuję świetny przepis, na pewno do niego wrócę wkrótce. Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.