Krem pomarańczowy

Krem pomarańczowy

Ten krem stworzyłam specjalnie do ciasta pomarańczowa fantazja. Jest  delikatnie pomarańczowy, po prostu doskonały

Co potrzeba:

  • 4 pomarańcze ,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 2 łyżeczki cukru kryształu,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 3 żółtka

Wykonanie:

Pomarańcze obieramy ze skóry i białych części, pozbywamy się pestek, miksujemy, przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Budyń rozrabiamy w 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier kryształ, mieszamy i wlewamy do gotującego się soku. Dokładnie mieszamy, odstawiamy, żeby nieco przestygł. Jajka sparzamy wrzącą wodą. Wystarczy nalać do miseczki wrzątku i 10 sekund trzymać w nim jajka, wyjąć łyżką. Robimy to, żeby uniknąć ewentualnej salmonelli, która może być na skorupkach. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy ciepły budyń, ucieramy, dodajemy żółtka i całość ucieramy na masę. Nie będzie ona bardzo gładka, ponieważ zawiera cząsteczki pomarańczy, ale powinna być puszysta. Taką masą przekładamy biszkopt.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *