Kotlety mielone

 Kotlety mielone

Co potrzebujemy:

  • 1 kg dobrego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1,5 dużej główki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 namoczone w wodzie czerstwe bułki,
  • 1 łyżka soli, ale nie czubata,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • sporo bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotujcie deskę, na której będziecie układać kotlety przed smażeniem i talerz z bułką tartą, no i oczywiście patelnię i olej, przyda się też pojemnik na usmażone kotlety:))

Wykonanie: 

Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, jajko, odciśniętą z wody namoczoną bułkę, sól, pieprz, wszystko ręką dokładnie mieszamy, aż uzyskamy dosyć zwartą masę, która trochę będzie się lepić do rak, ale nie przejmujcie się tym. Bierzemy trochę mięsa i formujemy z niego kotlety, (pamiętajcie, że po usmażeniu będą mniejsze), najpierw robimy coś w kształcie kuli a potem to rozpłaszczamy na owalny placek jednakowej grubości i obtaczamy z każdej strony w bułce tartej, nawet boki. Tak wyrabiamy kotlety z całego mięsa i układamy na desce. Na patelnię wlewamy sporo oleju, rozgrzewamy i układamy tyle, ile się zmieści kotletów. Smażymy do złotego koloru z jednej strony, następnie przewracamy i smażymy na drugiej stronie. Ja przewracam je po kilka razy, żeby mięso w środku nie było surowe. Kotlety po usmażeniu mają kolor brązowy, nie mylić z przypalonym :))

Smacznego:))

 

One comment to “Kotlety mielone”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.