Kotlety mielone imprezowe na patyku

Kotlety mielone imprezowe na patyku

Bardzo fajne i smaczne kotleciki, które mogą być na obiad, ale również mogą być doskonałą przekąską na każdej imprezie.

Co potrzeba:

  • 500 g dobrego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 średnia główka czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 namoczona czerstwa bułka,
  • 1 łyżeczka soli, ale nie czubata,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • sporo bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, jajko, odciśniętą z wody namoczoną bułkę, sól, pieprz, wszystko ręką dokładnie mieszamy, aż uzyskamy dosyć zwartą masę, która trochę może się lepić do rak, ale nie przejmujcie się tym. Bierzemy trochę mięsa i formujemy z niego kotlety w kształcie walca, nadziewamy go na patyczek do szaszłyka, a następnie ściskamy na końcach, obtaczamy z każdej strony w bułce tartej. Tak wyrabiamy kotlety z całego mięsa i układamy na desce. Na patelnię wlewamy sporo oleju, rozgrzewamy i układamy tyle kotletów, ile zmieści się na patelni. Smażymy do ciemnozłotego koloru z każdej strony, co jakiś czas odwracając. Układamy na talerzu, wycieramy patyczki papierowym ręcznikiem. Jemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego :))

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *