Kotlet schabowy

kotlet schabowy

Co potrzeba:

  • 4 kotlety ze schabu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • Bułka tarta,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Kotlety myjemy, odsączamy z wody, wkładamy po jednym lub dwa do woreczka w zależności od tego, jaka jest wielkość woreczków. Kotlety muszą mieć dużo luzu. Tłuczemy każdy kawałek mięsa z dwóch stron na dosyć cienkie piastry ok. 0,4 -0,5 cm. Jeśli będą za grube mięso po usmażeniu będzie twarde. Oprószamy tylko jedną stronę każdego kotleta równomiernie solą, pieprzem, i rozkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajka rozbijamy na głęboki talerz, roztrzepujemy widelcem, aż połączy nam się żółtko z białkiem. Na drugi talerz wsypujemy ok. 6 łyżek bułki tartej. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokryła się cała patelnia. Każdy kotlet moczymy z dwóch stron w jajku, następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *