Klopsiki z mięsa mielonego indyka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami

Klopsiki z mięsa mielonego indyka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami

Co potrzeba:

  • 750 g mięsa mielonego z indyka,
  • 6 kawałków suszonych pomidorów,
  • 1 mozzarella (200g brutto-125g netto),
  • 1 sucha namoczona bułka,
  • 1 jajko,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Do miski dajemy mielone mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, pieprz, sól, mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę, pomidory pokrojone bardzo drobno, czosnek przepuszczony przez praskę. Mięso dzielimy na dwie równe części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy za pomocą dwóch łyżek stołowych 6 placuszków z jednej części mięsa, nakładamy na nie farsz zostawiając czyste brzegi. Przykrywamy porcjami mięsa z drugiej części, delikatnie dociskamy, za pomocą łyżki zasklepiamy z dolnym mięsnym plackiem.

Klopsiki z mięsa mielonego indyka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami jak zrobić

Mięsne klopsiki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu. Upieczone przekładamy na talerz. Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *