Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym z fasolą

klopsiki wołowe w sosie pomidorowym z fasolą

Co potrzeba na klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • 1 średnia cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 czerstwa bułka,
  • Bułka tarta,
  • Olej do smażenia,
  • ugotowany makaron penne

Co potrzeba na sos:

  • 2 puszki pomidorów,
  • 1 puszka fasolki czerwonej,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 6 gałązek świeżego oregano,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 2 duże papryki,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki oleju

Wykonanie klopsików:

Bułkę moczymy w wodzie, kiedy jest namoczona, wyciskamy i dajemy do miski. Dodajemy mięso mielone, cebulę pokrojoną bardzo drobno, lub posiekaną w blenderze, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie i formujemy kotleciki w kształcie niewielkiego walca. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na średnim płomieniu z każdej strony do zrumienienia. Tak usmażone klopsiki przekładamy na talerz żeby odpoczęły.

Robimy sos:

Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek siekamy dość drobno, paprykę kroimy na kawałki, oregano siekamy na drobne kawałeczki. Do rondla wlewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dusimy na średnim płomieniu, aż cebula się zeszkli. Musicie mieszać często, żeby się nie przypaliła. Dodajemy paprykę i pomidory. Całość dusimy ok. 10 minut. Dodajemy fasolę i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 5-7 minut. Do gotowego sosu wkładamy klopsy, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Gotowe klopsiki możecie podać z makaronem penne.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *