Kasza jęczmienna z boczkiem, cebulą i pieczarkami

Co potrzeba:

  • 800 g pieczarek,
  • 500 g boczku wędzonego surowego,
  • 5 łyżek oleju,
  • 3 duże cebule,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,

Co potrzeba do ugotowania kaszy:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

Gotujemy kaszę: do garnka z grubym dnem dajemy wszystkie składniki do ugotowania kaszy, stawiamy na dużym płomieniu, mieszamy, czekamy, aż się zagotują, zmniejszamy płomień, przykrywamy, gotujemy na bardzo małym płomieniu 7 minut od czasu do czasu mieszając. Po wyłączeniu płomienia zostawiamy pod przykryciem do napęcznienia kaszy i pochłonięcia reszty płynu (ok. 10 minut).

Na dużą patelnię dajemy olej, pokrojony drobno boczek, smażymy na małym płomieniu, aż boczek będzie delikatnie wytopiony i lekko zrumieniony. Dodajemy cebulę pokrojoną drobno, smażymy, aż cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki, pokrojone w większe kawałki, smażymy na mniejszym płomieniu, ale jak tylko pieczarki puszczą płyn zwiększamy płomień i smażymy do zrumienienia pieczarek. Na koniec smażenia dajemy pieprz, mieszamy, dajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, smażymy 1 minutę. W razie konieczności doprawiamy.
Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *