Karkówka wieprzowa z papryką i pieczarkami

Karkówka wieprzowa z papryką i pieczarkami

Co potrzeba:

  • 6 dużych plastrów karkówki o grubości 1,5-2 cm (ok. 1 kg)
  • 2 czerwone papryki Ramiro,
  • 800 g pieczarek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek

Wykonanie:

Plastry karkówki nacieramy obficie z dwóch stron czosnkiem przepuszczonym przez praskę, solą, pieprzem i tymiankiem, układamy na dużej, wysokiej patelni bez tłuszczu, przykrywamy szczelną pokrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 50 minut, a następnie odwracamy karkówkę na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut pod przykryciem. Gotowe mięso przekładamy na talerz. Pieczarki obieramy ze skórki, ogonki kroimy w plasterki, a kapelusze na dwie części, przekładamy na patelnię z tłuszczem po mięsie. Smażymy na palniku do zrumienienia się pieczarek, dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i smażymy całość 5 minut. Po tym czasie dodajemy upieczone mięso, smażymy całość na małym płomieniu do chwili podgrzania się mięsa.

Smacznego :))

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *