Karkówka wieprzowa z cukinią duszona w piwie

Karkówka z cukinią duszona w piwie

Co potrzeba:

  • 1 kg karkówki wieprzowej bez kości,
  • 1 mała cukinia,
  • 6 średnich cebul,
  • 4 czubate łyżki keczupu ostrego,
  • 1 szklanka piwa jasnego,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 łyżek oleju do smażenia,
  • sól,
  • papryka ostra mielona,
  • czosnek granulowany,
  • tymianek

Wykonanie:

Mięso kroimy na plastry o grubości  1,5 – 2 cm, obsypujemy dokładnie z każdej strony solą, czosnkiem granulowanym, tymiankiem, papryką. W szerokim garnku z powierzchnią teflonową lub ceramiczną rozgrzewamy olej, kładziemy plastry karkówki i obsmażamy po 1 minucie z każdej strony na dużym płomieniu. Wyłączamy płomień, mięso układamy w jedno miejsce na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, cukinię pokrojoną w drobne kawałki, sól, ziele angielskie, liść laurowy, 1 płaską łyżeczkę soli, piwo, keczup, delikatnie mieszamy, na tym układamy obsmażone mięso. Garnek przykrywamy, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy 1 godzinę na termoobiegu.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *