Karkówka wieprzowa w musztardzie

Karkówka wieprzowa w musztardzie

Co potrzeba:

  • 1 kg karkówki bez kości,
  • 1 słoiczek musztardy rosyjskiej (180 g),
  • 2 łyżki miodu płynnego,
  • 5 ząbków czosnku przepuszczonego przez praskę,
  • 2 pełne łyżeczki suszonego tymianku,
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego

Wykonanie:

Karkówkę myjemy, kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Resztę składników mieszamy w misce, wkładamy karkówkę, rozprowadzamy marynatę dokładnie na mięsie, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso układamy na dużej patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, tak, żeby nie nachodziło na siebie. Jeśli została Wam marynata w misce, wyłóżcie ją na mięso. Przykrywamy szczelną pokrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy 40 minut na termoobiegu, następnie odwracamy mięso, pieczemy 30 minut, a następnie znów odwracamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie mięso powinno być już kruche.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.