Karkówka wieprzowa po cygańsku

Niesamowity smak potrawy doskonale sprawdzi się na każdym stole. Karkówka w takim wydaniu to pyszne danie, które możecie podać zarówno na codzienny, jak też na uroczysty obiad

Co potrzeba:

  • 1,3 kg-1,5 kg karkówki wieprzowej,
  • 500 g pieczarek,
  • 8 szt. średniej cebuli,
  • 2 duże, mięsiste czerwone papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Czosnek granulowany,
  • Mąka do obtaczania,
  • Olej do smażenia

Co potrzeba na sos:

  • 1 szklanka wody,
  • 2 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1/2 szklanki keczupu pikantnego,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 papryczka chili z pestkami,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Wykonanie:

Mięso kroimy w plastry grubości 1,5 cm, dokładnie solimy i obficie posypujemy czosnkiem granulowanym, przekładamy do pojemnika, przykrywamy, wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, zostawiamy, żeby mięso nabrało temperatury pokojowej. W międzyczasie do osobnych misek przygotowujemy warzywa. Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, pieczarki obieramy, kroimy w plasterki wraz z ogonkami, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze paseczki. Na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oleju, mięso obtaczamy w mące, obsmażamy do zrumienienia z dwóch stron, a następnie układamy jedno obok drugiego na dużej i wysokiej blaszce. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni z tłuszczem po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę do zeszklenia, gotową przekładamy równomiernie na mięso. Na to rozkładamy pieczarki, na wierzch rozkładamy paprykę. Składniki na sos mieszamy dokładnie, polewamy równomiernie po wierzchu. Blachę przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C, pieczemy 1,5 godziny na termoobiegu.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.