Karkówka wieprzowa marynowana w ziołach z ryżem na sypko

Karkówka marynowana w ziołach z ryżem na sypko

Co potrzeba:

  • Ryż ugotowany według TEGO przepisu,
  • 1 kg karkówki,
  • Olej do smażenia,
  • 4 duże cebule,
  • 2 duże papryki czerwone,
  • 4 łyżki posiekanej natki selera,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 1/2 łyżeczki soli

 Co potrzeba na marynatę:

  • 2 łyżeczki oregano,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 8 łyżek sosu sojowego jasnego

Wykonanie:

Składniki na marynatę mieszamy w większej misce. Karkówkę kroimy na cienkie, małe plastry, przekładamy do miski z marynatą, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Gotujemy ryż według TEGO przepisu. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Po 2 godzinach na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy pierwszą porcję mięsa. Mięso powinno się smażyć na większym płomieniu do zrumienienia. Musicie często mieszać, żeby się nie przypaliło. Usmażone wyjmujemy bez tłuszczu na miskę. Na patelnię dolewamy 2 łyżki oleju i smażymy drugą część mięsa. Usmażone przekładamy również bez tłuszczu do miski. Cebule kroimy w półplasterki i smażymy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Pod koniec smażenia dodajemy pieprz. Usmażoną cebulę przekładamy razem z tłuszczem do ugotowanego ryżu. Na patelnię dajemy 2 łyżki oleju i smażymy pokrojoną paprykę na średnim płomieniu często mieszając, żeby się nie przypaliła. Kiedy papryka zacznie robić się szklista dodajemy sól i posiekaną natkę selera, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty. Całość przekładamy do ryżu. Na patelnię dajemy z powrotem usmażone mięso, wlewamy 2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 40 minut na małym płomieniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy płomień i redukujemy płyn. Gotowe mięso przekładamy do ryżu. Całość dokładnie mieszamy. Przed podanie podgrzewamy w mikrofalówce.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *