Kapusta kwaszona w zalewie

Kapusta kiszona w zalewie

Rewelacyjna w smaku kapusta, którą bez problemu możecie zrobić w każdej chwili. Po dobie kwaszenia niezjedzoną kapustę możecie przełożyć do słoików tak, żeby była przykryta zalewą i trzymać w zakręconych słoikach do tygodnia, bez obawy, że się zepsuje.

Co potrzeba:

  • 1,5 kg główki białej kapusty,
  • 3 średnie marchewki,

Co potrzeba na zalewę:

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 łyżki nie czubate soli

Wykonanie:

Kapustę i marchewkę szatkujemy na szatkownicy lub kroimy bardzo cieniutko, przekładamy do większej miski. Składniki na zalewę dajemy do większego garnka, zagotowujemy, mieszamy. Gorącą zalewę wlewamy do kapusty, delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką. Odstawiamy na 24 godziny bez przykrycia, co jakiś czas dziubiemy kapustę drewnianą łyżką. Po tym czasie kapusta jest gotowa do jedzenia. Zalewy w misce będzie bardzo dużo, więc musicie wykładać kapustę delikatnie ją odsączając. W pierwszych godzinach kwaszenia nie będziecie zadowoleni ze smaku, ale nie przejmujcie się tym. Po dobie ukwaszona kapusta jest tak smaczna, że będziecie ją jeść, jeść i jeść.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.