Kalafior z bułką tartą

Kalafior z bułką tartą

Co potrzeba:

  • 1 większy kalafior,
  • 1łyżka soli,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 4 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Kalafiora dzielimy na większe różyczki, odcinamy nadmiar ogonków, płuczemy przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy sól, przykrywamy i gotujemy na mniejszym płomieniu 10-15 minut. Kalafior powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy lub wylewamy na sitko. Na małą patelnię dajemy margarynę, roztapiamy ją na dużym płomieniu, dodajemy bułkę tartą i smażymy cały czas mieszając.  Nie wolno Wam próbować gorącej bułki w trakcie smażenia !!! Poparzenie  ust i języka gwarantowane. W trakcie smażenia bułki tłuszcz zaczyna się pienić, a bułka zmienia kolor na złocisty, co oznacza, że koniec smażenia jest bliski. Kiedy poczujecie w trakcie mieszania pod łyżką chrupiące grudki, jakbyście mieszali ziarnka piasku, wówczas bułka jest gotowa. Nie zostawiajcie jej na gorącej patelni, ponieważ dalej się smaży i może się przypalić. Nie powinna być ciemna, ale złocista. Kalafiora przekładamy na talerze i polewamy usmażoną bułką.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *