Kaczka pieczona z jabłkami, tymiankiem i cynamonem

Kaczka pieczona z jabłkami, tymiankiem i cynamonem

Mięso kaczki to znakomite źródło witamin grupy B, a ponadto żelaza, fosforu, białka, potasu. Jest na tyle tłuste, że do pieczenia i duszenia nie potrzeba dodawać tłuszczu. Mięso z tego przepisu jest delikatnie słodko-pikantne

Co potrzeba:

  • 1 szt. kaczki o wadze 2-2,3 kg,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 pełne łyżki tymianku suszonego,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 3 jabłka kwaskowe (Szara Reneta, Ligol),
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka płaska cynamonu

Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tymiankiem, solą i papryką. Z kaczki odcinamy szyję i skrzydła (możemy na tym ugotować dowolną zupę), nacieramy w środku i na zewnątrz wymieszanymi przyprawami. Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół. Jabłka posypujemy cynamonem. Wypełniamy kaczkę jabłkami, spinamy wykałaczkami . Te jabłka, które się nie zmieszczą układamy w garnku do pieczenia. Kaczkę kładziemy piersiami do góry na jabłkach, wlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy, wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy 200°C i pieczemy ok. 90 minut do miękkości i zrumienienia. Jeśli macie garnek do pieczenia z bardzo szczelną pokrywką nie musicie dodawać wody. Piekąc kaczkę należy liczyć ok. 20 minut na każde 500 g mięsa.

Smacznego :))

 

 

One Comment
  1. Witam!!! Dziękuję za super przepisy!!! Chciałabym z nich skorzystać tylko dlaczego nie można wydrukować?Dużo pisania a tak przepis wydrukowany i można byłoby robić!!! Pozdrawiam!!!

Odpowiedz na „MałgorzataAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *