Jajka sadzone na szynce

Jajka sadzone na szynce

Pyszne śniadanko na udany dzień. Podane proporcje są, w zależności od apetytu, dla jednej lub dwóch osób.

Co potrzeba:

  • 4 plastry szynki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka margaryny

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, układamy szynkę tak, żeby nie zachodziła na siebie i smażymy na średnim płomieniu na rumiano z jednej strony, a następnie odwracamy, układamy po dwa plasterki na sobie tak, żeby smażył się tylko jeden z dwóch plastrów. Zrumienione plastry zamieniamy miejscami tak, żeby na spodzie były te niezrumienione i wbijamy na nie jajka. Stukamy w jajko nożem, żeby nieznacznie pękło, kciukami rozwieramy skorupkę i wylewamy delikatnie zawartość na szynkę. Musimy wylewać ostrożnie i tuż nad patelnią, żeby nie pękło żółtko. Smażymy na małym płomieniu, aż do ścięcia się białka. Przekładamy ostrożnie na talerz za pomocą szerokiej łopatki.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *