Imbir

Imbir

 

imbir

 

 

Przyprawy korzenne są obecne w kuchni polskiej od dawna. Jedną z lepiej rozpoznawanych obecnie przypraw korzennych jest imbir lekarski (Zingiber officinale Roscoe) z rodziny imbirowatych Zingiberaceae. Jest on szczególnie popularny jako dodatek do sushi i wielu potraw kuchni indyjskiej i tajskiej. Imbir to roślina przyprawowa niewydająca owoców, rozmnażana przez podział kłączy. Przyprawę stanowią zgrubiałe, mięsiste kłącza, nieraz powyginanie i rozgałęzione. Niektóre z nich mogą przechodzić stopniowo w korzeń. Imbir uprawiany jest głownie w Chinach, Japonii i Indiach. Jego uprawy można również znaleźć w południowej oraz zachodniej Afryce, na Haiti, Barbados, Tajwanie oraz w Australii Na rynku imbir występuje jako surowiec w postaci surowej, jako przyprawa suszona i rozdrobniona, popularny jest również imbir marynowany, wykorzystywany do sushi, kandyzowany i w postaci konfitur jedno- i wieloskładnikowych. Surowy imbir stanowi beżowo-szare nieokorowane kłącze w kawałkach. Przekrój surowca jest bladożółty, ziarnisty, mączysty oraz włóknisty wskutek obecności pęków włókien łykowych. Zapach kłączy imbiru jest silny, aromatyczny, smak silnie palący, korzenny.  (Drygas A., Śniegocki L., Towaroznawstwo zielarskie i środków leczniczych, Państwowe Wydawnictwa Szkolnictwa Zawodowego, Warszawa 1971.)

Imbir jest również bardzo cennym surowcem używanym w medycynie konwencjonalnej i ziołolecznictwie. Bardzo długo uważano, że imbir należy do Śródków silnie pobudzających i rozgrzewających, a w mniejszych dawkach do wzmacniania żołądka i poprawiania trawienia i w takich celach go stosowano. W latach 60. XX wieku podkreślano głownie jego właściwości przyprawowe. W ostatnim dwudziestoleciu kłącze imbiru zostało na nowo odkryte jako cenny lek o wielokierunkowym działaniu. Imbir działa przeciwzapalnie, stosowany jest przy zapaleniu stawów, zapaleniu oskrzeli, działa żółciopędne oraz pobudza motorykę przewodu pokarmowego. Działa profilaktyczne w chorobie lokomocyjnej (w Polsce preparaty Avioplant, Lokomotiv). Łagodzi nudności, przeciwdziała mdłościom po narkozie i chemioterapii. Działa przeciwbólowo, przeciwmigrenowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczo. Reguluje i obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza oksydacje frakcji LDL i wynikające z tego działanie przeciwmiażdżycowe. W kosmetykach wykorzystuje się głownie jego działanie przeciwzmarszczkowe  (Cisowski W., Kowalczyk A., Jamontt J., Kłącze imbiru – zastosowanie lecznicze oraz składniki czynne, Borgis, Postępy Fitoterapii, 2004, nr 2, s. 71–76).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *