Gulasz z żołądków drobiowych z kurczaka

 

gulsz z żołądków

Bardzo pikantny, cudownie rozgrzewający gulasz, doskonale komponuje się z chlebem. Przepis brał udział i został nagrodzony w konkursie „Rozgrzewamy zimę” na stronie Przepisy.pl.

A oto nagroda, jaką otrzymałam

nagoda Rozgrzewamy zimę

Co potrzeba:

  • 1 kg żołądków drobiowych z kurczaka,
  • 500g pieczarek,
  • 1 ser Brie(125g),
  • 1 liść laurowy,
  • 2 szt. ziela angielskiego,
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki,
  • ½ szklanki mleka 3,2 %
  • sól,
  • olej rzepakowy

Wykonanie:

Żołądki myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, obsmażamy na 2 łyżkach oleju na większym płomieniu, aż do czasu, kiedy płyn powstały podczas smażenia odparuje. W miedzy czasie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany, paprykę słodką i ostrą, 1 płaską łyżeczkę soli. Kiedy płyn odparuje dodajemy 2 szklanki ciepłej wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień na bardzo mały, gotujemy 1 godzinę. W międzyczasie obieramy pieczarki, kroimy niezbyt drobno, smażymy na 2 łyżkach oleju do zrumienienia. Dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy, dodajemy pokrojony drobno ser pleśniowy, mleko, mieszamy, aż do rozpuszczenia się sera. Całość przekładamy do ugotowanych żołądków.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *