Gulasz z serduszek drobiowych

gulasz z serduszek drobiowych

Co potrzeba:

  • 1 kg serduszek drobiowych,
  • 1/4 kostki margaryny +1 łyżka margaryny,
  • 3 marchewki,
  • 3 średnie cebule,
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej,
  • 2 pełne łyżki śmietany 18%

Wykonanie:

Serduszka myjemy, obcinamy żyłki, jeśli są  i przecinamy wzdłuż na pół. Dajemy do rondla z roztopioną 1 łyżką margaryny. Obsmażamy na średnim płomieniu, aż do odparowania  płynu. Zmniejszamy płomień i dalej smażymy często mieszając. W miedzy czasie kroimy marchewkę. Jedną kroimy w plasterki, 2 pozostałe w słupki ok. 4 cm długości. Dajemy je na patelnię z roztopioną i nagrzaną margaryną, smażymy na dość dużym płomieniu bardzo często mieszając. Marchewka musi się podrumienić, ale nie przypalić. Gotową przekładamy bez tłuszczu do podsmażonych serduszek i dalej smażymy na małym płomieniu. Na patelnię po marchewce wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i zmiażdżony czosnek w łuskach. Smażymy cały czas mieszając na średnim płomieniu, aż do miękkości i zrumienienia. Z podsmażonej cebuli wyrzucamy łuski po czosnku a resztę przekładamy do serduszek, dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Dolewamy 2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy ok. 40 minut na bardzo małym płomieniu. Po tym czasie do kubka dajemy mąkę i 5 łyżek wody, mieszamy, dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy do serduszek. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 4-5 minut bez przykrycia. Jeśli dla Was będzie za mało słony doprawcie jeszcze odrobiną soli. Podajemy z makaronem, ziemniakami, kaszą, ryżem….

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *