Gulasz z łopatką wieprzową i pieczarkami

Gulasz z łopatką wieprzową i pieczarkami

Pyszna, dość pikantna i rozgrzewająca potrawa, doskonała do jedzenia z pieczywem

Co potrzeba:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 20 dużych pieczarek,
  • 2 większe marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • ¼ średniego selera,
  • 4 średnie cebule,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 5  średnich ziemniaków,
  • ½ kostki masła,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 większe ząbki czosnku,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu,
  • 1 czubata łyżeczka soli

Wykonanie:

Łopatkę myjemy, odsączamy, kroimy w większą kostkę, obsmażamy na oleju rozgrzanym na większej, głębokiej patelni. Kiedy płyn odparuje, mięso bez tłuszczu przekładamy do miski. Na pozostały tłuszcz dajemy pieczarki obrane i pokrojone w grubsze plastry, smażymy na większym płomieniu, często mieszając, przekładamy do mięsa. Na patelnię dajemy ¼ kostki masła, cebulę pokrojoną w grubsze pióra, smażymy na większym płomieniu do mocniejszego zrumienienia, przekładamy do mięsa. Na patelnię dajemy pozostałą ¼ kostki masła, marchewkę pokrojoną w plasterki o grubości 0,5 cm, pietruszkę pokrojoną w cienkie plasterki, lub jeśli jest gruba, w półksiężyce, selera pokrojonego w grubszą kostkę, paprykę pokrojoną w większe kawałki, czosnek pokrojony drobno. Całość smażymy na mniejszym płomieniu 10 minut często mieszając. Do podsmażonych warzyw przekładamy z powrotem mięso z pieczarkami i cebulą, wlewamy 1 l wody, dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę, mieszamy, przykrywamy, dusimy do miękkości na małym płomieniu. Może to być 1,5 do 2 godzin, w zależności od jakości mięsa. Na koniec próbujemy i ewentualnie dodajemy soli i pieprzu.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *