Gulasz węgierski z łopatką wieprzową

Gulasz węgierski z łopatką wieprzową

Co potrzeba:

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości,
  • 5 dużych cebul,
  • 3 mięsiste papryki,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki,
  • 2 łyżki mielonej papryki słodkiej,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżki smalcu,
  • sól,

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski i oprószamy 1/2 łyżeczki soli. Cebulę kroimy w większą kostkę, smażymy do zrumienienia na smalcu. Dodajemy pokrojone mięso, smażymy razem 15 minut, mieszając, żeby się nie przypaliło na małym płomieniu. Dolewamy 1 litr wody, dusimy pod przykryciem 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, ostrą i słodką paprykę w proszku, pomidory z puszki, 1 płaską łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, posiekany bardzo drobno czosnek. Dusimy 15 minut, a następnie dodajemy paprykę pokrojoną w dużą kostkę i dusimy jeszcze 10 minut. Spróbujcie, czy dla Was jest wystarczająco doprawione.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *