Grzanki do zup i sałatek

Te malutkie kawałeczki chleba potrafią dodać smaku nie jednej potrawie. Są doskonałym dodatkiem do sałatek i zup. Są tak chrupiące, że chętnie się po nie sięga jak po przekąskę.

Co potrzeba:

  • 1/2 bochenka średniego chleba,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • Dodatkowe zioła i przyprawy, które lubicie (opcjonalnie)

Wykonanie:

Chleb kroimy w kromki o grubości ok. 1 cm, odkrajamy skórki, każdą kromkę kroimy w kostkę 1cm x 1cm, przekładamy do miski. W naczyniu topimy masło, dodajemy olej, czosnek granulowany, dokładnie mieszamy, polewamy powoli po pokrojonym chlebie, mieszamy dokładnie. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie. Blacha powinna być na tyle duża, żeby kawałki chleba leżały tylko w jednej warstwie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C, pieczemy 5 minut na termoobiegu, po tym czasie grzanki mieszamy na blaszce, pieczemy jeszcze 5-8 minut do złotego koloru. Upieczone przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, zostawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do słoika i zakręcamy.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.