Gruszki w syropie do słoików

Gruszki w syropie do słoików

Z przepisu wychodzą pyszne, słodziutkie gruszki, które można jeść  bezpośrednio ze słoika albo wykorzystać do deserów, lodów, ciast… Ilość zalewy musicie dostosować do ilości gruszek, które posiadacie, wystarczy zachować proporcje

Co potrzeba:

  • 2 kg twardych, dojrzałych gruszek

Co potrzeba na zalewę:

  • 1 l wody,
  • 500g cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • po 2 goździki do każdego słoika

Wykonanie:

Składniki na zalewę dajemy do większego garnka, zagotowujemy. Gruszki myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w ćwiartki, wykrawamy środki, dodajemy do gorącej zalewy i całość gotujemy 15 minut. Po tym czasie przekładamy same gruszki do słoików, do każdego dodajemy goździki, zalewamy zalewą zostawiając 2 cm wolne od brzegu słoika. Słoiki zakręcamy i umieszczamy w garnku wyścielonym ściereczką. Napełniamy garnek wodą do ¾ wysokości słoików, gotujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Słoiki wyciągamy na blat do wystudzenia.

Smacznego :))

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *