Filety z udźca kurczaka w cebulowej pierzynce

Filety z udźca kurczaka w cebulowej pierzynce

Nie jestem zwolennikiem gotowych potraw z torebki, jednak takiemu zastosowaniu zupy cebulowej nie mogłam się oprzeć.

Co potrzeba:

  • 500 g filetów z udźca kurczaka,
  • 1 opakowanie cebulowej zupy francuskiej (31 g),
  • mąka do panierowania,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/4 kostki masła (50 g)

Wykonanie:
Filety myjemy, odsączamy z wody, posypujemy z każdej strony dokładnie solą i pieprzem, obtaczamy w mące, przekładamy na patelnię z roztopionym masłem. Smażymy z każdej strony na złoty kolor na średnim płomieniu. Kiedy filety będą usmażone, na patelnię wlewamy rozrobioną w 400 ml wody zupę cebulową. Mieszamy, doprowadzamy do zagotowania się płynu, zmniejszamy płomień, gotujemy 30 minut co jakiś czas mieszając i odwracając mięso. W tym czasie płyn się zredukuje i powstanie pyszny cebulowy sos. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *