Filety z udźca kurczaka na ostro

 

Filety z udźca kurczaka są bardzo delikatnym mięsem, które po usmażeniu pozostaje kruche i soczyste. Przygotowane według tego przepisu najsmaczniejsze są na na ciepło

Co potrzeba:

  • 1 kg filetów z udźca kurczaka,
  • 6 większych ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka chili,
  • ¼ szklanki sosu rybnego,
  • 5 łyżeczek cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 4 łyżki śmietany 18 %,
  • Mąka kukurydziana,
  • Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Filety myjemy, każdy kroimy na 4 części. Do miski wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy sos rybny, chili, pieprz, cukier, dokładnie mieszamy. Do tak powstałej marynaty wkładamy pokrojone filety, mieszamy, odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie wsypujemy mąkę kukurydzianą na głęboki talerz i panierujemy po kilka sztuk filetów na raz. Starajcie się zatrzymać trochę marynaty na filetach. Na wyższą patelnię wlewamy olej na ok. 3 cm głębokości, na rozgrzany dajemy filety układając jeden obok drugiego. Płomień powinien być średni, żeby filety nie spiekły się od razu, ponieważ w środku będą surowe. Obrumieniamy na złoty kolor odwracając z każdej strony. Wykładamy na miskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Z resztki marynaty robimy sos azjatycki, czyli przelewamy marynatę do rondelka, wlewamy 4 łyżki śmietany, dobrze mieszamy, żeby składniki się połączyły, dajemy na mały płomień cały czas mieszając, aż sos będzie robił się gęsty. Podajemy razem z filetami. Jeśli chcemy więcej sosu zapraszam po przepis TUTAJ.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *