Filet z udźca indyka smażony z papryką i cukinią

Duszone kawałki fileta z udźca indyka z papryką i cukinią

Doskonały smak mięsa podkreślony esencją Knorr do duszonych mięs

esencja Knorr do duszonych mięs

Co potrzeba:

  • 1 kg udźca z indyka bez kości,
  • 1 esencja Knorr do duszonych mięs,
  • ½ płaskiej łyżeczki curry,
  • ½ płaskiej łyżeczki pieprzu,
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 duża, czerwona, mięsista papryka,
  • 1 średnia cukinia (500 g)
  • sól

Wykonanie:

Indyka kroimy w mniejsze kawałki, paprykę obieramy ze skórki, kroimy na cieniutkie paseczki, cukinię pozbawiamy pestek i miękkiego środka, kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelnię dajemy 5 łyżek oleju, 1 esencję Knorr do duszonych mięs, pokrojonego indyka, pieprz, curry, słodką paprykę, smażymy na dużym płomieniu ciągle mieszając 5-6 minut, aż płyn się wysmaży, a będzie widoczny tylko tłuszcz. Mięso powinno być soczyste, usmażone, ale nie spieczone. Mięso przekładamy bez tłuszczu do miski. Na tłuszcz po smażeniu mięsa dajemy pokrojoną cukinię, paprykę, ½ płaskiej łyżeczki soli. Smażymy 5 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Dodajemy z powrotem mięso, mieszamy, smażymy 1 minutę. Do tak przygotowanego mięsa doskonale pasuje ryż maślano-czosnkowy.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *