Fasolka szparagowa z bułką tartą

fasolka szparagowa z bułką tartą

Co potrzeba:

  • 1 kg fasolki szparagowej,
  • 2 łyżki soli,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 4 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Fasolce obcinamy końce, płuczemy ją, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Kiedy zacznie się gotować wsypujemy 2 łyżki soli, przykrywamy i gotujemy na mniejszym płomieniu, aż fasolka będzie miękka. Trwa to mniej więcej 20-30 minut w zależności od fasolki. Ugotowaną fasolkę przelewamy na sitko. W czasie, kiedy fasolka obcieka, na małą patelnię dajemy margarynę i roztapiamy ją na dużym płomieniu. Dodajemy bułkę tartą i smażymy cały czas mieszając.  Nie wolno Wam próbować gorącej bułki w trakcie smażenia !!! Poparzenie  ust i języka gwarantowane. W trakcie smażenia bułki tłuszcz zaczyna się pienić, a bułka zmienia kolor na złocisty, co oznacza, że koniec smażenia jest bliski. Kiedy poczujecie w trakcie mieszania pod łyżką chrupiące grudki, jakbyście mieszali ziarnka piasku, wówczas bułka jest gotowa. Fasolkę przekładamy na talerze i polewamy usmażoną bułką.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *