Ćwiartki z kurczaka pieczone z czosnkiem, bazylią, suszonym pomidorem i ostrą papryką

 

 

Pachnące, ostre w smaku z pyszną skórką. Tak w skrócie można opisać te ćwiartki. Przeciwnicy kucharka mogą użyć samej soli, ale to przecież też chemia

Co potrzeba:

  • 4 ćwiartki kurczaka,
  • Przyprawa kucharek,
  • Czosnek granulowany,
  • Mieszanka przypraw: bazylia, czosnek, suszony pomidor,
  • Ostra papryka

Wykonanie:

Ćwiartki myjemy, otrząsamy z wody, oprószamy z każdej strony dokładnie kucharkiem, czosnkiem granulowanym i mieszanką przypraw z bazylią, czosnkiem i pomidorami raz koło razu, tak, żeby były dokładnie pokryte przyprawami, w kilku miejscach posypujemy ostrą papryką. Układamy na blaszce skórką do góry. Blacha powinna mieć taki rozmiar, żeby ćwiartki stykały się ze sobą, nie większa, ponieważ wytopiony w trakcie pieczenia płyn szybko się przypali. Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C pieczemy 40 minut na termoobiegu. Następnie delikatnie odwracamy i pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie jeszcze raz odwracamy i pieczemy 7 minut.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.