Ćwiartki kurczaka faszerowane serem pleśniowym, pieczarkami i żurawiną

Ćwiartki kurczaka faszerowane serem pleśniowym, pieczarkami i żórawiną

Doskonałe na gorąco i na zimno. Pokrojone w plastry stanowią pyszną przekąskę. Ćwiartki do tej potrawy muszą być wcześniej wyluzowane, ale nie zniechęcajcie się. Ja wcześniej luzowałam tylko udka, ale nigdy nie luzowałam ćwiartek, sama doszłam do tego, jak to się robi i uwierzcie mi, potrawa wyszła przepyszna. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek.

Co potrzeba:

  • 4 duże ćwiartki z kurczaka,
  • 400 g pieczarek,
  • 5 łyżek żurawiny suszonej,
  • 1 ser pleśniowy naturalny (120 g),
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka masła,
  • pieprz,
  • sól,
  • czosnek granulowany

Wykonanie:

Ćwiartki myjemy, luzujemy z kości. Luzowanie zaczynamy od szerokiej części ćwiartki. Ostro zakończonym małym nożem nacinamy raz koło razu mięso od kości przechodząc w dół. Postarajcie się nie podziurawić skóry. W trakcie nacinania mięsa nacinajcie je dookoła kości i przesuwajcie je powolutku w dół kości. Mijacie staw kolanowy bez łamania go, na końcu ćwiartki zostawcie kawałek chrząstki, żeby nie było dziury. W przeciwnym razie farsz będzie tamtędy wylatywał. Gotowe wyluzowane ćwiartki posypujemy obficie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym z wierzchu i w środku. Pozostawiamy na desce. Żurawinę zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy do namoczenia na czas smażenia pieczarek. Pieczarki obieramy, kroimy drobno, smażymy na 1 łyżeczce masła. Pod koniec smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu.  Do usmażonych pieczarek dodajemy odsączoną na sitku żurawinę, mieszamy i całość dzielimy na patelni na cztery części. Na każdą ćwiartkę nakładamy przydziałowe pieczarki z żurawiną oraz po dwa plasterki sera pleśniowego.

2642.jpgw

Brzegi mięsa razem ze skórą spinamy wykałaczkami lub specjalnymi szpilkami.  Ćwiartki układamy na małej blaszce,

2649.jpgw

polewamy 2 łyżkami oleju, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C. Pieczemy 35 minut na termoobiegu, następnie odwracamy i pieczemy jeszcze 15 minut.

Przekrojone wyglądają tak

2676.jpgw

 

Smacznego :))

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.