Cukier waniliowy

Cukier waniliowy

Doskonały, pachnący, prawdziwy cukier waniliowy. Tak naprawdę niezbędny w każdym domu. Zamiast kupować cukier waniliopodobny, czyli wanilinowy, bo taki najczęściej jest na sklepowych półkach, można kupić kilka lasek wanilii i zrobić słoiczek swojego prawdziwego cukru waniliowego.

Co potrzeba:

  • 2 szklanki cukru kryształu,
  • 4 laski wanilii

Wykonanie:

Do słoika wsypujemy cukier. Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy nasionka, przekładamy do cukru. Przekrojone i wyskrobane laski wanilii kroimy na 2 – 3 kawałki i również wkładamy do cukru. Mieszamy kilkakrotnie, zamykamy szczelnie słoik i zostawiamy na co najmniej 4 tygodnie. Codziennie kilka razy potrząsamy słoikiem. Im dłużej cukier stoi, tym piękniej pachnie. Nie zrażajcie się początkowym zapachem, bo wielu z Was może być nim rozczarowanym, po kilku miesiącach pachnie cudownie. Co jakiś czas można uzupełnić słoik nowym cukrem i wtykać nowe laski wanilii, nawet jeśli nie mają ziarenek.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *