Cukier różany

Cukier różany

Piękny kolor i cudowny zapach. W trakcie robienia tego cukru wydawało mi się, że mam w kuchni czarodziejski różany ogród. Cukier można dodawać między innymi do herbaty, galaretek, budyniu…                                                                     Róże cukrowe to ogólne określenie róży stulistnej (R. centifolia) i róży pomarszczonej (R. rugosa) Przyp.”Encyklopedia działkowca” Andrzej Sarwa

Co potrzeba:

  • 100 g płatków róży cukrowej
  • 2 szklanki cukru

Wykonanie:

Z płatków usuwamy białe końcówki, które zawierają dużo goryczki. Tak przygotowane płatki blendujemy, przekładamy do miski, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Cukier powinien delikatnie się zabarwić i zwilgotnieć. Wówczas wykładamy go na dość dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgarniamy i suszymy w temperaturze pokojowej. Co jakiś czas posiekajcie go łopatką, żeby nie robiły się wielkie grudy. Po kilku dniach, kiedy cukier jest suchy blendujemy ponownie do uzyskania bardziej miałkiego. W trakcie suszenia trochę zmieni się kolor, ale jest to proces naturalny. Gotowy cukier przesypujemy do słoika i zakręcamy, żeby nie wilgotniał. Z płatków róży możecie również zrobić przepyszną konfiturę.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *