Cukier miętowy

cukier miętowy

Cukier miętowy możecie wykorzystywać do napojów, galaretek, drinków, można go jeść zamiast cukierków…

Co potrzeba:

  • 4 pełne garście mięty,
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego

Wykonanie:

Miętę myjemy, pozbywamy się stwardniałych łodyg, suszymy na ściereczce, następnie przekładamy do blendera i dodajemy cukier. Całość miksujemy na wysokich obrotach, aż do momentu, kiedy mięta będzie rozdrobniona, ale powinna być dosyć gęsta. Jeśli rozdrobnimy ją na rzadką papkę, nie będzie chciała wyschnąć. Kryształki cukru powinny być jeszcze wyczuwalne, nie mogą być zmielone na pył. Rozdrobnioną miętę z cukrem przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyschnięcia na 3-4 dni. Po tym czasie kruszymy delikatnie powstały cukier miętowy na mniejsze kawałki i sprawdzamy, czy cały dobrze wysechł. Jeśli niektóre miejsca są jeszcze wilgotne zostawiamy cukier na papierze do całkowitego wyschnięcia. Gotowy przekładamy do zamykanego słoika. Cukier nie musi być przechowywany w szczególnych warunkach. Jeśli chcecie mieć cukier bez bryłek możecie zmielić  je w blenderze.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *