Ciasto pomarańczowa fantazja

Ciasto pomarańczowa fantazja

Pyszny pomarańczowy krem doskonale wkomponowany w czekoladowy smak delikatnego biszkoptu. Przepis na blachę 28 x 36 cm

Co potrzeba na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Co potrzeba na masę:

  • 4 pomarańcze ,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 3 żółtka

Co potrzeba do wykończenia ciasta:

Wykonanie:

Biszkopt robimy według TEGO przepisu, wystudzony kroimy na dwie części. Robimy masę: pomarańcze obieramy ze skóry i białych części, pozbywamy się pestek, miksujemy, przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Budyń rozrabiamy w 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier, mieszamy i wlewamy do gotującego się soku. Dokładnie mieszamy, odstawiamy, żeby nieco przestygł. Jajka sparzamy wrzącą wodą. Wystarczy nalać do miseczki wrzątku i 10 sekund trzymać w nim jajka, wyjąć łyżką. Robimy to, żeby uniknąć ewentualnej salmonelli, która może być na skorupkach. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy ciepły budyń, ucieramy, dodajemy żółtka i całość ucieramy na masę. Nie będzie ona bardzo gładka, ponieważ zawiera cząsteczki pomarańczy. Masę wykładamy na jedną część biszkoptu, rozsmarowujemy równomiernie, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Delikatnie dociskamy. Ubijamy pianę z białek i cukru pudru na sztywno, rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu ciasta, dekorujemy skórką pomarańczową w syropie. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.

Smacznego :))

5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *