Ciasto Droga Mleczna

Ciasto Droga Mleczna

Ciasto wydaje się pracochłonne, ale starałam się tak rozpisać przepis i kolejność wykonania, żebyście szybko się z nim uporali, bo warto. Przepis jest na blachę 28 x 36 cm.

Co potrzeba:

  • Biszkopt delikatny upieczony według TEGO przepisu
  • 2 galaretki -niebieska i fioletowa, które na opakowaniu mają napisane na 500 ml wody
  • 4 galaretki –żółta, zielona, niebieska, fioletowa, które na opakowaniu mają napisane na 1,5 szklanki wody,
  • 800 g śmietany kremówki 30%,
  • 2 szklanki jagód (mogą być mrożone)

Wykonanie:

Pieczemy biszkopt według TEGO przepisu, wystudzony przekrajamy na dwie części. Dolną część biszkopta wkładamy z powrotem do blachy. Każdą galaretkę na 1,5 szklanki wody rozpuszczamy osobno w niepełnej szklance gorącej wody, zostawiamy do stężenia, następnie kroimy w małe kostki. Fioletową galaretkę na 500 ml wody rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, niebieską galaretkę na 500 ml wody rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia. Kiedy fioletowa galaretka na 500 ml będzie zimna, ubijamy śmietanę. Z ubitej śmietany odejmujemy 1/3 do miseczki, a do pozostałej wlewamy wystudzoną! fioletową galaretkę, delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone wcześniej galaretki, ponownie mieszamy, wykładamy na dolną część biszkopta, który jest włożony do blachy. Masę przykrywamy drugą częścią biszkopta, lekko dociskamy. Na wierzch dajemy pozostałą część bitej śmietany odłożonej do miseczki, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy jagodami, zalewamy tężejącą niebieską galaretką. Gdyby okazało się, że macie już bitą śmietanę na cieście, a niebieska galaretka jeszcze jest za bardzo płynna, nie wysypujcie jeszcze jagód, włóżcie ciasto do lodówki, żeby śmietana nie spłynęła i poczekajcie, aż galaretka zacznie tężeć. Gotowe ciasto trzymamy w lodówce.

Smacznego :))

 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *