Ciasto Bounty

ciasto bounty

Ciasto jest świetną alternatywą dla batoników Bounty. Wszyscy miłośnicy kokosu będą nim zachwyceni. Przepis jest na dużą blachę o wymiarach 28 x 36 cm

Co potrzeba na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Co potrzeba na masę kokosową:

  • 1/2 litra mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 250 g wiórek kokosowych,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Co potrzeba na polewę:

  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:

Pieczemy biszkopt według TEGO przepisu. Zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwa blaty. Jeden blat wkładamy z powrotem do blachy wyłożonej czystym papierem do pieczenia. Robimy masę kokosową: mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy 30 minut na małym płomieniu, od czasu do czasu mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Masa powinna zrobić się dosyć gęsta. Zostawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na gładką masę, dodajemy przestudzoną masę wiórkową, ucieramy całość i wykładamy na jeden blat biszkoptu. Rozprowadzamy równomiernie, przykrywamy drugim blatem i delikatnie dociskamy. Produkty na polewę dajemy do rondelka, gotujemy na małym płomieniu cały czas mieszając, aż polewa będzie gładka i będzie spływać z łyżki cieniutką strużką („do nitki”). Tak przygotowaną gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Zostawiamy na kilka godzin do zastygnięcia w temperaturze pokojowej.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *