Ciasto ananasowe z wiórkami kokosowymi

Ciasto ananasowe z wiórkami kokosowymi

Jest to bardzo delikatne ciasto, nie za słodkie, na delikatnym biszkopcie, który jest tak nasączony, że rozpływa się w ustach.

Co potrzeba na biszkopt:

  • 6 jaj,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Co potrzeba na masę ananasową:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 2 puszki ananasów,
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Co potrzeba na masę kokosową:

  • 4 białka,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 100 g wiórek kokosowych

Co potrzeba do nasączenia:

  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • sok z połowy dużej cytryny

Wykonanie:

Biszkopt pieczemy według TEGO przepisu. Zimny nasączamy bardzo mocno wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na soku z ananasów gotujemy budyń. Ciepły miksujemy z żółtkami, cukrem waniliowym i miękkim masłem. Dodajemy pokrojone drobno ananasy. Dokładnie mieszamy i nakładamy na nasączony biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy, nakładamy na krem i równomiernie rozsmarowujemy. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :))

3 Comments
  1. ciasto byloby dobre tylko wkradl sie spory blad. Ta masa kokosowa a raczej beza powinna byc upieczona !!!!!! i dopiero po upieczeniu mozna ja polozyc na mase ananasowa. Inaczej to ciasto po nocy spedzonej w lodowce rano znajdzie sie w koszu a i jeszcze sprzatanie lodowki czeka bo bialka ubite z cukrem i kokosem splyna z masy. Pozdrawiam!

    • Zapewniam Cię Alicja, że ciasto nawet na trzeci dzień jest perfekcyjne i smaczne, a masa nie spływa. Tak poza tym to nie jest beza, tylko masa kokosowa. Polecam i Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *