Chlebek turecki z rodzynkami

chlebek turecki

Jest to rodzaj słodkiego chleba z rodzynkami, którego smak pozostał mi w pamięci z dzieciństwa. Wystarczyło go posmarować masłem i uczta była przednia. Myślę, że i Wam posmakuje

Co potrzeba:

  • 500 g mąki pszennej typ 650,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki miodu płynnego,
  • 3 czubate łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • Szczypta soli,
  • 150 g rodzynek namoczonych w gorącej wodzie i odsączone

Do posmarowania :

  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

Drożdże kruszymy do miski, dodajemy miód, połowę ilości ciepłego mleka, 3 łyżki mąki z tej odmierzonej wcześniej, mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy jajko i cukier, mieszamy dokładnie, dolewamy resztę ciepłego mleka i ponownie mieszamy. Dodajemy resztę mąki i sól, mieszamy najpierw drewnianą łyżką a kiedy będzie to już niemożliwe wyrabiamy ciasto ręką. Na początku będzie kleiste, ale wyrabiamy je ok. 5-7 minut. Dodajemy masło i dalej wyrabiamy. Ciasto zrobi się glutowate, ale wyrabiamy cierpliwie dalej (ok. 5 minut). Kiedy zacznie być gładkie dodajemy rodzynki i wyrabiamy jeszcze 5 minut. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie roztrzepujemy jajko z mlekiem i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Po dwóch godzinach, kiedy ciasto wyrośnie, smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190°C na 25 minut na funkcję pieczenia góra – dół, a następnie zmieniamy na funkcję pieczenia dół i pieczemy jeszcze 10 minut . Po upieczeniu przekładamy razem z papierem na kratkę do wystudzenia. Żeby chlebek zachował dłużej świeżość, przykrywamy zupełnie zimny ściereczką.

Smacznego :))

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.