Chlebek turecki z rodzynkami

chlebek turecki

Jest to rodzaj słodkiego chleba z rodzynkami, którego smak pozostał mi w pamięci z dzieciństwa. Wystarczyło go posmarować masłem i uczta była przednia. Myślę, że i Wam posmakuje

Co potrzeba:

  • 500 g mąki pszennej typ 650,
  • 3 łyżeczki świeżych drożdży,
  • 3 łyżki miodu płynnego,
  • 3 czubate łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • Szczypta soli,
  • 3 garście rodzynek namoczonych w gorącej wodzie i odsączone

Do posmarowania :

  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

Drożdże kruszymy do miski, dodajemy miód, połowę ilości ciepłego mleka, 3 łyżki mąki z tej odmierzonej wcześniej, mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy jajko i cukier, mieszamy dokładnie, dolewamy resztę ciepłego mleka i ponownie mieszamy. Dodajemy resztę mąki i sól, mieszamy najpierw drewnianą łyżką a kiedy będzie to już niemożliwe wyrabiamy ciasto ręką. Będzie kleiste, ale wyrabiamy je ok. 5-7 minut. Dodajemy masło i dalej wyrabiamy. Zrobi się glutowate ciasto, ale wyrabiamy cierpliwie dalej. Kiedy zacznie być gładkie dodajemy rodzynki i wyrabiamy jeszcze 5 minut. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie roztrzepujemy jajko z mlekiem i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190°C na 25 minut na funkcję pieczenia góra – dół, a następnie zmieniamy na funkcję pieczenia dół i pieczemy jeszcze 10 minut . Po upieczeniu przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Smacznego :))

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *