Chleb pszenny ze słonecznikiem na żytnim zakwasie

Chleb pszenny ze słonecznikiem na żytnim zakwasie

Jest to chleb doskonały zarówno do wędlin, jak i do dżemów. Zawinięty w ściereczkę trzyma świeżość przez kilka dni

Co potrzeba:

  • 1/2 szklanki zakwasu dokarmionego dzień wcześniej,
  • 400 g mąki pszennej typ 650,
  • 100 g mąki pszennej razowej,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki drożdży świeżych,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki oleju + odrobina do posmarowania miski
  • 1 i ½ łyżeczki soli,
  • 5 łyżek pestek słonecznika

Wykonanie:

w misce mieszamy zakwas, drożdże, wodę, 3 łyżki z odmierzonej mąki typ 650 i cukier, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodajemy resztę mąki, sól, olej, słonecznik, mieszamy drewnianą łyżką, a następnie zagniatamy ciasto ok. 7-10 minut. Najlepiej robić to na blacie. Smarujemy miskę olejem, dajemy do niej ciasto i odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie przekładamy na blat, kilkakrotnie rozpłaszczamy i zwijamy. Pozbywamy się w ten sposób powietrza. Formujemy bochenek, przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 230°C 20 minut na funkcji góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy do wystudzenia na kratkę. Wyjęty chleb powinien być zrumieniony, a pukając w spód chleba, powinien wydawać głuchy dźwięk. Nie przestraszcie się, że wyjęty chleb jest bardzo twardy, w miarę stygnięcia będzie robił się coraz delikatniejszy.

Smacznego :))

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *