Chałka pszenna jogurtowa

Chałka pszenna jogurtowa

Z przepisu wychodzą 2 sztuki pysznej, puszystej chałki. Zawinięta w lnianą lub bawełnianą ściereczkę pozostaje świeża na następny dzień.

Co potrzeba:

  • 600 g maki pszennej typ 650,
  • 50 g masła stopionego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1 jajko

Wykonanie:

Do miski dajemy jogurt, ciepłe mleko, cukier, rozkruszone drożdże, jajko, roztopione mleko, wszystko dokładnie mieszamy do chwili, kiedy wszystko połączy się w jednolitą masę. Dosypujemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręką delikatne ciasto. Jeśli lepi się do ręki dosypujemy jeszcze trochę mąki. Ciasto powinno być elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką, wyrabiamy 2-3 minuty, dzielimy na 2 równe części. Z każdej części robimy krótki wałek, który dzielimy na 3 równe części. Z każdej części robimy wałek o długości 25 cm, łączymy początki 3 wałków i zaplatamy luźny warkocz, który łączymy na końcu. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia. Warkocze nie powinny leżeć bardzo blisko siebie, ponieważ jeszcze sporo urosną. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 25 minut na funkcji pieczenia góra-dół.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *