Bułki zawijane z pestkami słonecznika

Bułki zawijane z pestkami słonecznika

Z przepisu wychodzi 8 bardzo smacznych bułek, które smakują zarówno z wędliną, jak i z dżemem.

Co potrzeba:

  • 2 szklanki maki pszennej typ 650,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej razowej typ 1850,
  • 100 ml mleka,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 pełne łyżeczki świeżych drożdży,
  • 1 niepełna łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżeczka oleju,
  • ½ szklanki pestek słonecznika,
  • 1 jajko + 1 do smarowania

Wykonanie:

W szklance mieszamy ciepłe mleko z ciepłą wodą, do pojemnika odmierzamy obie mąki. Do miski kruszymy drożdże, wlewamy połowę wody z mlekiem, dajemy cukier i 3 łyżki z odmierzonej mąki. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Dodajemy jajko, 1 łyżkę oleju, sól, dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę mąki, mieszamy łyżką, a kiedy już nie będzie to możliwe wyrabiamy ciasto ręką ok. 5 minut. Wsypujemy pestki słonecznika, zagniatamy do dokładnego połączenia składników. Wyjmujemy ciasto z miski, miskę smarujemy 1 łyżeczką oleju, wkładamy z powrotem ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy na blat posypany niewielką ilością mąki, formujemy wałek, który dzielimy na 8 równych części, następnie z  każdego kawałka znów formujemy dość długie wałeczki. Musicie je troszkę poprószyć mąką, żeby się nie kleiły. Bierzemy wałeczek tak, jakby był sznurkiem i robimy luźny supełek, a następnie jeden koniec wałeczka przekładamy od góry przez otwór supełka, a drugi od spodu, dociskamy końce, żeby się nie odkleiły i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Między bułkami musicie zachować odstępy, żeby się za bardzo nie posklejały w trakcie pieczenia, ponieważ będą jeszcze trochę rosły. Po tym czasie bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 20 minut na funkcji góra – dół. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *