Bułki śniadaniowe

bułki śniadaniowe

Są to bułki, które możecie przygotować wieczorem, a rano upiec na śniadanie. Zdziwienie rodziny gwarantowane

Co potrzeba:

  • 500 g mąki pszennej typ 650,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 2 łyżeczki drożdży świeżych,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • ziarna sezamu i maku do posypania

Wykonanie:

Do miski dajemy ciepłe mleko, kruszymy drożdże, mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło, jajko, sól, mieszamy. Dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto, jeśli będzie się lepić do rąk, dodajcie jeszcze odrobinę mąki. Formujemy bułki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z bułkami wstawiamy do lodówki na noc do wyrośnięcia. Rano bułki smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220°C na funkcję pieczenia góra-dół i pieczemy 15-20 minut do zrumienienia się bułek.

Smacznego :))

2 Comments
  1. Dzien dobry !!Buleczki pyszne.Corcia szczesliwa oczywiscie jeszcze dobrze nie ostygly, juz buleczka zniknela haha Nastepne zabiera do szkoly na drugie sniadanko .Pozwolilam sobie rozeslac link z przepisem.Dziekuje bardzo za wspanialy przepis.Mielego dnia zycze!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *